Portal Rasmi Lembaga Kemajuan Johor Tenggara (kejora) | Tanaman Campuran
3060
page,page-id-3060,page-child,parent-pageid-1301,page-template-default,ajax_updown_fade,page_not_loaded,smooth_scroll,boxed,,qode-theme-ver-2.6,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.3,vc_responsive

Tanaman Campuran

Program Tanaman Campuran KEJORA telah bermula sejak awal tahun 1984. Objektif utama program ini adalah untuk menggalakkan orang perseorangan dan syarikat-syarikat swasta melibatkan diri didalam program pembangunan pertanian secara komersial di Wilayah KEJORA, menjadikan wilayah KEJORA sebagai kawasan pengeluaran hasil-hasil pertanian untuk dieksport ke luar negeri khususnya ke Singapura serta menyediakan peluang pekerjaan kepada penduduk-penduduk kampung.


Tanaman jambu batu di KTC Penggeli Kecil

Tanaman nangka di KTC Penggeli Kecil

Sehingga Disember 2012, keluasan Kawasan Tanaman Campuran KEJORA semakin mengecil dimana sebahagian Kawasan Tanaman Campuran KEJORA iaitu di Bukit Saga telah terlibat dengan Pengambilan Balik Tanah oleh Kerajaan Negeri bagi pembangunan Projek Minyak dan Gas di Pengerang yang melibatkan lima plot dengan keluasan sebanyak 41.4 hektar. Sehubungan dengan ini, jumlah keseluruhan bagi keluasan Kawasan Tanaman Campuran yang terkini di Wilayah KEJORA adalah seluas 2322.6 hektar.

Newsletter

 

Langgan RSS melalui E-mel

 

 

Acara

Mei, 2017

Saring Pilihan

Tiada acara

 

PEMBERITAHUAN PENGURUSAN ADUAN PELANGGAN


Berikutan pembubaran Lembaga Bandaran Johor…
Lagi

 

Blog Pelancongan KEJORA


Sila layari Blog Pelancongan KEJORA untuk…
Lagi

 

SENARAI NAMA PENGGERAK DAN KAMPUNG JKKK


Info Lanjut
Lagi

 

FORMAT PROFIL KAMPUNG DAN PELAPORAN PENGGERAK


PROFIL KAMPUNG PELAPORAN PENGGERAK
Lagi