Pelancongan Desa

Pengenalan

  1. Sebagai pintu masuk selatan Malaysia, Johor dilihat sebagai lokasi ideal bagi pelancong untuk beristirehat terutama pelancong dari Singapura. Walau bagaimanapun, kajian menunjukkan 50% pelancong hanya menjadikan Johor sebagai laluan dan memilih destinasi lain seperti Port Dickson, Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan pulau peranginan di Johor, Pahang dan Terengganu.
  2. Pembukaan kawasan Pelancongan Desaru pada tahun 1970-an telah menjadi kawasan percutian tradisi Pelancong dari Singapura.
  3. Pengenalan Desaru sebagai “The Last Unspoit Corner Of South East Asia” telah menyaksikan zaman kemuncak industri pelancongan pada era 1980-an dan 1990-an.
  4. Sehingga ke hari ini KEJORA komited untuk menjadikan wilayah ini sebagai kawasan pelancongan utama di negeri Johor. Ia meliputi usaha membangunkan kawasan desa yang menawarkan kebudayaan, keunikan sara hidup masyarakat, kelestarian Eko Tourism, Agro Tourism dan keindahan serta keunikan alam semula jadi.

The Wetlands Of Kampung Belukar Durian

Kampung Belukar Durian adalah destinasi popular untuk memancing udang air tawar dan juga kawasan ini diselubungi dengan tumbuh-tumbuhan di tepi sungai dan hutan paya air tawar. Tanah Lembab Sedili Kechil ini kekal sebagai kawasan tadahan sungai yang belum disentuh. Antara aktiviti yang boleh dilakukan seperti penanaman  semula bakau, sungai safari, menerokai pantai berpasir, mengutip lokan dan kraftangan kerang-kerangan laut dan sebagainya.

Hubungi :

No. Tel  :

019-738 0372 (Kamal)

Website :

www.homestaykampungbelukardurian.blogspot.my

Kampung Johor Lama

Kampung Johor Lama – terletak di bahagian kiri Sungai Johor dengan jarak kira-kira 27km dari Kota Tinggi dan kira-kira 30km dari Desaru. Di kampung Johor Lama, anda akan berada dalam dimensi kehidupan pantai dengan pemandangan indah Sungai Johor yang luas merangkumi banyak anak sungai yang begitu mempersonakan serta melegakan minda dan badan. Antara keunikan yang ada di sini adalah Tarian Zapin dan hadrah Johor Lama dan Air sakar.

No. Tel  :

013-7429417 (Pn Jaliah)

Website :

http://tourismkejora.blogspot.my

Kampung Tanjung Buai

Kampung Tanjung Buai – sebuah kampung nelayan di antara Sungai Johor dan Sungai Lebam.

Antara tarikan yang boleh diterokai disini adalah pengalaman bermalam di rumah rakit dan aktiviti memancing.

Hubungi :

No. Tel  : 019-763 4627 (Anuar Abu Bakar)

Website :

http://tourismkejora.blogspot.my

Kampung Mawai

Kampung Mawai – mempunyai sebatang sungai yang terkenal dikalangan pemancing udang galah. Kampung ini sangat sesuai untuk aktiviti kembara dan pelancongan eko – pelancongan.

No. Tel  : 019-7455991 (Puan Ummi)

Website :

http://tourismkejora.blogspot.my

Kampung Linting (Wetland)

Kampung Linting (Wetland) – adalah ekosistem sungai yang didominasi oleh hutan bakau pasang surut. Ianya terletak di tengah-tengah ekosistem sungai paya bakau dan merupakan kawasan rezab Hutan Belungkor ianya dikelilingi oleh beberapa perkampungan Nelayan. Kira-kira 80% daripada masyarakat tempatan yang tinggal di sini adalah Nelayan yang bergantung kepada ekosistem bakau untuk kehidupan harian mereka.

Hubungi :

No. Tel  : 010-4135025 (En. Amin)

Website :

http://tourismkejora.blogspot.my

Kota Panchor Kota Tinggi Johor

Sejarah Kota Panchor tidak begitu panjang tetapi turut memainkan peranan penting dalam sejarah Negeri Johor. Disini lah kedaulatan Negeri Johor terlepas ke tangan orang asing. Panchor juga pernah menjadi pusat persinggahan sementara bagi askar-askar Acheh dalam pelayaran melalui Sungai Johor dan pihak Portugis juga pernah membina gudang disini.

Dengan pembunuhan Sultan Mahmud Syah II pada tahun 1699 berakhirlah zuriat Sultan Melaka. Berikutan kemangkatan itu Bendahara Johor dijadikan Sultan Johor dengan gelaran Sultan Jalil Riayat Syah IV. Baginda telah memindahkan pusat pemerintahan dari Kota Makam Touhid ke Kota Panchor pada tahun 1700 – 1708 dan pada tahun 1716 – 1718.

Pada tahun 1718 Raja Kecil dari Siak menyerang dan menakluki Johor dan terus menjadi Sultan dengan gelaran Sultan Abdul Jalil Rahmat Syah. Baginda bersemayam di Panchor sehingga tahun 1719 sebelum berpindah ke Riau. Panchor merupakan ibu negeri Johor terakhir terletak di tanah besar Johor hingga tahun 1816. Bila pusat pemerintahan berpindah balik ke Tanjung Puteri iaitu Johor Bahru sekarang.

Panchor kini hanyalah sebuah perkampungan nelayan kecil, yang menyimpan peninggalan-peninggalan sejarah seperti sauh Acheh di tepi sungai. Makam Sultan Abdul Jalil di kaki bukit serta Kubu Kota dan Makam Raja Puteh di kemuncak Bukit.

Hubungi :

No. Tel : 013-7678868 (En. Nizam)

website : http://tourismkejora.blogspot.my