[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_accordion style=”accordion”][vc_accordion_tab title=”LATAR BELAKANG” background_color=”#adf4ee”][vc_column_text]

Sambutan Hari Inovasi KEJORA diadakan pada setiap tahun untuk menyahut seruan Kerajaan bagi meningkatkan budaya kualiti dan inovasi dalam Perkhidmatan Awam. Pelaksanaannya adalah berpandukan kepada Panduan Peningkatan Budaya Inovasi Dalam Perkhidmatan Awam yang dikeluarkan oleh Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU).

Anugerah Kualiti dan Inovasi KEJORA (AKIK) telah diperkenalkan pada tahun 2011 dan diteruskan sehingga kini. Pada asalnya terdapat lima (5) kategori Anugerah telah diperkenalkan sepertimana berikut:

 

a) Anugerah Pengurusan Aset;
b) Anugerah Pengurusan Keselamatan Perlindungan;
c) Anugerah Pengurusan  Penilaian  Inovasi;
d) Anugerah Pengurusan Khidmat Pelanggan dan;
e) Anugerah Pengurusan Rekod.

 

Sebagai langkah penambahbaikan berterusan, pada tahun 2013 kategori baru diperkenalkan iaitu kategori Anugerah Persekitaran Berkualiti.

 

Anugerah Kualiti dan Inovasi KEJORA adalah sebagai salah satu program kualiti dan inovasi yang bertujuan untuk menilai pematuhan Bahagian / Unit di KEJORA kepada peraturan dan arahan dalam pekeliling Kerajaan yang berkaitan dengan urusan peningkatan kualiti, produktiviti dan inovasi sektor awam. Penganjuran pertandingan ini tidak bermatlamat untuk mencari pemenang semata-mata sebaliknya lebih bertujuan untuk menggalak dan menerapkan budaya kerja cemerlang dan bersistematik di kalangan warga KEJORA. Pelaksanaannya adalah untuk memastikan Bahagian / Unit di KEJORA dapat mengambil langkah berterusan dalam mamatuhi peraturan dan arahan kerajaan di samping menggalakkan persaingan sihat dan seterusnya memberikan pengiktirafan kepada Bahagian / Unit yang mempraktikkan budaya kerja cemerlang. Pertandingan ini dimestikan penyertaannya kepada semua bahagian / unit termasuk Pejabat LBJT Bandar Tenggara yang bertanding berasingan dan perlu bersaing dengan Ibu Pejabat LBJT.

 

Hanya bahagian / unit / pejabat cawangan yang mendapat markah 80% dan ke atas sahaja akan diberikan RM 500.00 (Ringgit Malaysia Lima Ratus Ringgit Sahaja) sebagai wang penyertaan dan penghargaan kepada komitmen bahagian / unit / pejabat cawangan dalam membuat persiapan dan persediaan penyertaan pertandingan ini.

Jawatankuasa Panel Penilai Anugerah Kualiti dan Inovasi juga bersetuju dan mengesyorkan supaya tidak semestinya setiap kategori anugerah mesti ada pemenangnya. Jika Panel Penilai mendapati markah yang diperolehi berada di tahap yang tidak memuaskan maka, Jawatankuasa Pemandu berhak untuk mengisytiharkan bahawa tiada pemenang untuk sesuatu kategori.

[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”HADIAH MENARIK” background_color=”#adf4ee”][vc_column_text]HADIAH

Pemenang bagi setiap kategori anugerah akan menerima hadiah sebagaimana berikut:Anugerah Kualiti dan Inovasi KEJORA (AKIK) telah diperkenalkan pada tahun 2011 dan diteruskan sehingga kini. Pada asalnya terdapat lima (5) kategori Anugerah telah diperkenalkan sepertimana berikut:

A.   Pemenang setiap kategori anugerah                                                     – RM 1000.00

Setiap bahagian akan diberikan hadiah penyertaan& komitmen     – RM 500.00

      * Tiada pemenang tempat kedua dan ketiga

B.   Anugerah Penilaian Pengurusan Inovatif ( Kumpulan / Individu ):

Johan             : RM 750.00

Naib Johan   : RM 500.00

Ketiga             : RM 250.00

Hadiah komitmen dan penyertaan                       – RM 100.00[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”KEPUTUSAN AKIK” background_color=”#adf4ee”][vc_column_text]

Keputusan Anugerah Kualiti dan Inovasi KEJORA bagi tahun 2011-2013 adalah sepertimana berikut:Anugerah Kualiti dan Inovasi KEJORA (AKIK) telah diperkenalkan pada tahun 2011 dan diteruskan sehingga kini. Pada asalnya terdapat lima (5) kategori Anugerah telah diperkenalkan sepertimana berikut:

 

BIL.

KATEGORI ANUGERAH

KEPUTUSAN

HADIAH

Tahun 2011

Tahun 2012

Tahun 2013

1.   

Anugerah Pengurusan Aset Bahagian Kerajaan Tempatan (Bandar Penawar) Bahagian Kerajaan Tempatan (Bandar Penawar)

 

Bahagian Kerajaan Tempatan

(Bandar Penawar)

RM750.00

2.   

Anugerah Pengurusan Keselamatan Perlindungan Tiada Pemenang 1.   Bahagian Pentadbiran Dan Pengurusan Sumber Manusia; dan

2.   Bahagian Pelancongan

Bahagian Teknologi Maklumat

RM750.00

3.   

Anugerah Penilaian Pengurusan Inovasi 1.    Johan – Pn. Norizmaliza bt. Abd. Rahman

2.    Naib Johan – Pn. Arni bt. Majid & En. Mansor b. Othman

3.    Ketiga – En. Abd. Hadi b. Ijai

Tiada Pemenang

Tiada Pencalonan

Tiada

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Tinggalkan Balasan