KURSUS KEPIMPINAN: IKON REMAJA UNGGUL WILAYAH KEJORA TAHUN 2023

KEJORA dengan kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Johor telah melaksanakan Kursus Kepimpinan : Ikon Remaja Unggul Wilayah KEJORA bermula dari 8 hingga 10 Ogos 2023 bertempat di Bayu Balau Beach Resort.
Seramai 104 murid Tingkatan 3 dan Tingkatan 4 yang melibatkan 26 buah sekolah dengan pecahan 16 buah sekolah dari Daerah Kota Tinggi, 4 buah sekolah dari Daerah Kulai dan 6 buah sekolah dari Daerah Kluang.
Kursus ini telah dirasmikan oleh YBhg. Dato’ Hj Mohd Rusdi bin Mohd Darus, Pengurus Besar KEJORA. Dalam ucapannya, YBhg. Dato’ menyatakan, Ikon Remaja Unggul merupakan program kepimpinan yang buat julung kali pertama dilaksanakan dengan menerapkan nilai-nilai murni seorang murid serta berjiwa kepimpinan dengan Konsep ABC ( Anak Yang Baik Lagi Cerdik) yang mana ianya diterapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia.
Sepanjang kursus 3 hari ini, murid-murid dibimbing oleh Encik Mohamad Nur Firdaus bin Mohd Arshad , Mentor NS NLP & Learning Technologist.
Semoga Ikon Remaja Unggul ini bakal memberi impak hebat kepada kepimpinan mereka di peringkat yang lebih tinggi. Sekaligus melahirkan murid di kalangan anak-anak penduduk wilayah KEJORA yang berpendapatan B40 kebawah bakal menjadi ‘Role Model’ di sekolah sebagai tokoh pelajar yang berjaya dalam pelajaran dan kokurikulum serta memiliki akhlak yang terpuji, berketerampilan serta menjadi pembimbing rakan sebaya yang disegani.
Turut hadir ke majlis penutupan kursus ini adalah Encik Mohamad Noorwafi Bin Mohd Noor, Penolong Pengarah HEM, JPN Johor selaku wakil rasmi Pengarah JPN Johor, Encik Esham bin Abd Hamid,
Kaunselor Pendidikan Daerah Sektor Psikologi dan Kaunseling PPD Kota Tinggi selaku wakil rasmi Pegawai PPD Kota Tinggi, Encik Hazawi bin Raya, Penolong Pegawai Pendidikan Daerah Pemulihan Khas Daerah Kluang selaku wakil rasmi Pegawai Pendidikan Daerah Kluang dan Encik Mohd Fadzeli bin Tumiran
Guru Kaunseling SMK Seri Pinang Wakil Rasmi Pegawai Pendidikan Daerah Kulai.
Moga kursus ini menjadi asbab kepada kecemerlangan pelajar-pelajar Johor Tenggara.