KURSUS PENGUKUHAN ORGANISASI HOMESTAY WILAYAH KEJORA TAHUN 2022

Alhamdulillah, pada 1 hingga 3 Mac 2022, KEJORA melalui Bahagian Pelancongan telah menganjurkan Kursus Pengukuhan Organisasi Homestay Wilayah KEJORA Tahun 2022 bertempat di Bayu Balau Beach Resort. Kursus ini memberi pendedahan dan penekanan kepada para peserta berkaitan aplikasi Sistem MyHomestay yang telah dibangunkan oleh Bahagian Teknologi Maklumat KEJORA. Selain itu, peserta juga didedahkan berkaitan pengenalan homestay, perbezaan homestay dengan kampungstay, tadbir urus homestay yang terbaik, pengurusan mesyuarat, penyediaan laporan kewangan, pengurusan acara dan pembangunan pakej serta pertubuhan koperasi. Mesyuarat Penyelarasan Homestay Wilayah KEJORA Bil. 1/2022 turut diadakan pada 1 Mac 2022 bagi membincangkan isu dan masalah berkaitan homestay di Wilayah KEJORA.
Kursus ini mendapat kerjasama yang baik daripada Pejabat Kementerian, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) Negeri Johor, Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia (Tourism Malaysia) dan Suruhanjaya Koperasi Malaysia (SKM) yang bertindak selaku penceramah sepanjang kursus ini berlangsung.
Kursus ini telah disertai seramai 21 orang yang meliputi pengusaha-pengusaha Homestay Wilayah KEJORA dan wakil JPKK yang terpilih iaitu
a. Jawatankuasa Homestay Kg Mawai Baru;
b. Jawatankuasa Homestay Kg. Johor Lama;
c. Jawatankuasa Homestay Kg. Sedili Kecil; dan
d. Wakil Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan (JPKK) Kg. Tanjung Surat.
Majlis penutupan kursus telah dirasmikan oleh YBhg. Encik Daud bin Abd Rahman, Timbalan Pengurus Besar (Pembangunan) selaku wakil rasmi Pengurus Besar KEJORA. Turut hadir Puan Suraya Hani binti Sharan, Pengurus Pelancongan KEJORA.
Semoga dengan penganjuran kursus ini dapat meningkatkan mutu kualiti dalam memperkasakan homestay wilayah KEJORA serta memartabatkan sektor pelancongan di kawasan kampung yang terlibat.