KURSUS PERKHIDMATAN PENYELENGGARAAN DAN PEMBAIKAN BOT PELANCONGAN WILAYAH KEJORA

19 Oktober, Johor Bahru – KEJORA melalui Bahagian Pelancongan telah menganjurkan Kursus Perkhidmatan Penyelenggaraan dan Pembaikan Bot Pelancongan Wilayah KEJORA bermula pada 17 hingga 19 Oktober 2023 bertempat di Hotel Granada, Johor Bahru.
Kursus yang disertai seramai 11 orang peserta melibatkan wakil JPKK, Koperasi dan pertubuhan yang terlibat secara langsung dalam mengusahakan bot pelancongan Wilayah KEJORA telah diberi pengetahuan dan kemahiran berkaitan tatacara pembaikan komponen enjin bot sangkut.
Selain itu, para peserta diberi pendedahan berkaitan pembaikan kecil serta meningkatkan ketahanan dan memanjangkan tempoh hayat enjin bot.
Majlis penutup telah disempurnakan oleh Pengurus Pelancongan, Puan Suraya Hani binti Sharan, selaku wakil rasmi Pengurus Besar KEJORA.
Pihak Pengurusan KEJORA merakamkan penghargaan dan ucapan terima kasih kepada 11 peserta yang terlibat secara langsung dalam menjayakan kursus ini yang terdiri daripada :
i. Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan (JPKK) Kg. Tanjung Surat;
ii. Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan (JPKK) Kg. Tanjung Serindit;
iii. Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan (JPKK) Kg. Tanjung Buai;
iv. Koperasi Sinar Tanjung Balau; dan
v. Belungkor Venture.
Semoga dengan penganjuran kursus ini, diharapkan semua peserta yang hadir dapat meningkatkan mutu kualiti dalam memperkasakan pengurusan dan perkhidmatan bot pelancongan Wilayah KEJORA serta memartabatkan sektor pelancongan di kawasan kampung masing-masing.
Pohon berangan tempat bertemu,
Girangnya rasa si anak dara,
Baliklah tuan membawa ilmu,
Binalah bangsa bangunkan negara.