MAJLIS IBADAH QURBAN BELIA WILAYAH KEJORA (MAQRAB) 2022

11 JULAI 2022 | DATARAN TANJUNG SEDILI | 3.00 PETANG
Bersempena dengan kedatangan Hari Raya Aidiladha pada tahun ini, KEJORA telah mengadakan Majlis Ibadah Qurban Belia Wilayah KEJORA (MAQRAB) 2022 di Dataran Tanjung Sedili, Daerah Kota Tinggi, Johor. Sebanyak 53 ekor kambing dan 1 ekor lembu telah dikorbankan dan semua ternakan sembelihan ini telah disumbangkan oleh Persatuan Ulama & Guru-Guru Agama Islam Singapura (PERGAS).
Majlis Ibadah Korban pada kali ini telah dihadiri oleh En. Daud bin Abd. Rahman, Timbalan Pengurus Besar (Pembangunan) KEJORA yang mewakili Dato’ Pengurus Besar KEJORA, Pengurusan KEJORA, Pengurusan Masjid Ar-Raudhah Kg. Tanjung Sedili, Penghulu Mukim Sedili Besar, Penghulu Mukim Sedili Kecil, Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Zon Maritim Tg Sedili, Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) Sedili, Polis Tanjung Sedili, JPKK Tg. Sedili, JPKK Kg. Sedili Kecil, Sekolah-sekolah sekitar Sedili dan juga belia-belia kawasan Sedili.
Majlis turut diserikan dengan kehadiran YB. Datuk Halimah binti Mohamed Sadique, Menteri Perpaduan Negara merangkap Ahli Parlimen Kota Tinggi dan YB. Tuan Muszaide bin Makmor, ADUN Sedili yang telah mengagihkan daging korban kepada golongan Asnaf di kawasan Sedili ini.
Sabda Nabi SAW, mafhumnya:
“Wahai manusia, sembelihlah korban dengan mengharapkan pahala daripada Allah dengan darahnya, bahawa sesungguhnya darah korban itu jika ia tumpah ke bumi maka ia akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah Azza Wajalla.” (Hadis riwayat Thabrani)