BAZAR KOMUNITI JORAK PANCHOR TAHUN 2023

27 HINGGA 28 JANUARI 2023 | JORAK PANCHOR, MUAR | 7.30 PAGI HINGGA 11.00 MALAM
KEJORA melalui Unit Ekonomi & Usahawan (UEU) telah mengadakan program Bazar Komuniti Jorak Panchor bermula pada 27 hingga 28 Januari 2023 di Panchor, Muar, Johor bersempena dengan Projek Bersepadu Pembangunan Ekonomi Kampung atau lebih dikenali sebagai PROSPEK.
Majlis perasmian telah disempurnakan oleh Pegawai Daerah Muar, Yang Berhormat Dato’ Haji Mustaffa Kamal bin Dato’ Kiyai Haji Shamsudin. Dalam ucapannya beliau menyatakan hasrat bahawa, penduduk di Mukim Jorak Panchor Muar hendaklah mengambil peluang dan ruang dengan kebaradaan dan pembangunan Hub Pendidikan dengan memastikan anak-anak diberikan pendidikan yang sewajarnya. Selain itu juga, beliau mengucapkan terima kasih kepada Kementerian Kemajuan Desa & Wilayah (KKDW) yang telah membantu membangunkan ekonomi penduduk kampung Mukim Jorak Panchor dengan memberi kelulusan program PROSPEK melalui KEJORA.
Antara program/aktiviti yang dijalankan sepanjang 2 hari ini termasuklah ‘Telematch’ persahabatan perlawanan bola sepak dan batu seremban di antara agensi dan jabatan di Pagoh termasuk KEJORA menentang pilihan Mukim Jorak Panchor. Manakala di sebelah pagi telah diadakan acara ‘Fun Ride’, mewarna kanak-kanak, pertandingan dam aji, pertandingan PUBG, taklimat & pembelajaran batik ‘Tie & Dye’ bersama jahitan kreatif.
Selain itu juga, turut diadakan adalah pertandingan memasak daging arnab yang mana ternakan arnab adalah merupakan ternakan yang diusahakan di dalam program PROSPEK Mukim Panchor. Turut diadakan adalah pelbagai jualan seperti Nasi Lemak Bungkus Bakar, Satay Arnab, minuman dan makanan disamping pelbagai jualan hasil dari usahawan Mukim Jorak Panchor.
Turut hadir di dalam majlis perasmian adalah Timbalan Pengurus Besar (Pembangunan) KEJORA, En. Daud bin Abd Rahman, Wakil Majlis Perbandaran Muar, En. Mohd Hairul Hafiz bin Ismail, wakil gensi dan jabatan di kawasan Pagoh, Penghulu-Penghulu Mukim Daerah Muar, Pengurusan KEJORA serta penduduk kampung.
Pada malam perasmian juga telah diadakan majlis cabutan nombor bertuah yang menawarkan hadiah berupa barangan elektrik dan pelbagai hadiah sampingan
Tahniah kepada semua peserta PROSPEK Jorak Panchor. Semoga usaha ini dapat membantu usahawan dan koperasi serta peserta PROSPEK Jorak Panchor dalam mempromosikan jualan mereka serta mendapat pendedahan mengenai program serta kerjasama yang boleh dibuat bagi meningkatkan jualan usahawan.

#PenerajuTerasKemakmuran