KURSUS TERNAKAN BLACK SOLDIER FLY (BSF) KEJORA TAHUN 2023

Harga makanan ternakan semakin hari semakin mahal. Dengan adanya Teknologi Serangga Black Soldier Fly (BSF), peserta boleh menghasilkan makanan ternakan organik tanpa perlu membeli makanan luar dan boleh menjana keuntungan lebih tinggi.
KEJORA menerusi Bahagian Pertanian dan Industri Asas Tani dengan kerjasama National Institutes of Biotechnology Malaysia (NIBM) telah menganjurkan Kursus Ternakan Black Soldier Fly (BSF) bermula dari 12 hingga 14 Jun 2023 di
National Institutes of Biotechnology Malaysia (NIBM), Serdang, Selangor. Seramai 20 orang peserta yang terdiri daripada Ketua Kampung, Wakil-Wakil Koperasi, pengusaha-pengusaha pertanian serta penduduk di sekitar wilayah KEJORA.
Kelebihan BSF ialah ia mampu menukar semua jenis sisa organik kepada sumber protein dan lemak yang boleh dijadikan sebagai makanan ternakan. Penternakan larva BSF bukan sahaja dapat memelihara alam sekitar malah mampu menjana pendapatan dengan penghasilan input pertanian tempatan yang mampan.
Semoga dengan ilmu yang diperolehi dari kursus ini menjadi pemangkin kepada semangat kepada pengusaha pertanian wilayah KEJORA.
Tahniah dan Syabas diucapkan kepada semua peserta.