KURSUS TERNAKAN KELULUT (HAIF SERAMIK)

Industri ternakan lebah kelulut di Malaysia dilihat amat berpotensi dijadikan sebagai sumber pendapatan bagi meningkatkan taraf sosio ekonomi pengusaha, sama ada diusahakan secara kecil-kecilan mahupun secara komersial.
KEJORA menerusi Bahagian Pertanian dan Industri Asas Tani dengan kerjasama SIRIM Berhad telah menganjurkan Kursus Ternakan Lebah Kelulut (Haif Seramik) bermula 8 hingga 10 Ogos 2023 di
Ibu Pejabat SIRIM Berhad, Seksyen 2 Shah Alam, Selangor. Seramai 20 orang peserta yang terdiri daripada Ketua Kampung, Wakil-Wakil Koperasi, pengusaha-pengusaha pertanian serta penduduk di sekitar wilayah KEJORA.
Kelebihan teknologi haif seramik ini adalah mempunyai jangka masa hayat lebih lama berbanding haif kayu kerana tidak akan reput serta mengurangkan pembentukan kulat dan algea. Pihak SIRIM Berhad juga memperkenalkan beberapa teknologi lain seperti Pam Madu Pintar yang mana ianya dapat menyukat berat madu secara terus serta menggunakan teknologi RFID tag untuk penentuan rekod setiap haif.
Semoga dengan ilmu yang diperolehi dari kursus ini menjadi pemangkin semangat kepada pengusaha pertanian wilayah KEJORA.
Tahniah dan Syabas diucapkan kepada semua peserta.