LAWATAN KERJA PROGRAM KEUSAHAWANAN KEJORA BERSAMA GEMBOX

Dalam merancang,mengurus dan melaksanakan pembangunan luar bandar di wilayah KEJORA ,aktiviti-aktiviti berteraskan pembangunan ekonomi dan keusahawanan menjadi teras dan fokus pengurusan KEJORA di dalam memastikan kesenjangan ekonomi luar bandar dan di bandar dapat diseimbangkan.
Pada 19 Januari 2023 (Khamis), satu sesi lawatan kerja KEJORA melalui Unit Ekonomi dan Usahawan bersama pihak Gembox telah diadakan bagi melihat sendiri peluang dan ruang yang boleh dikongsikan kepada usahawan yang berdaftar di Wilayah KEJORA. Gembox @ Nilai merupakan satu projek ”Wow Malaysia’’ yang menjadi destinasi pelancongan di Negeri Sembilan dan satu platform pemasaran perniagaan baharu di Malaysia.Projek ini berkonsepkan bandar wawasan dan terancang seluas 55ekar dan daripada keluasan tersebut seluas 25 ekar di bawah seliaan syarikat Mascos Sdn. Bhd telah dibangun pusat pasar malam terbesar di Malaysia serta menjadi pusat Pelancongan tanpa tunai pertama di Malaysia yang mempromosikan kebudayaan, produk kraftangan, pakaian tradisional, produk makanan & minuman tradisi dan pelbagai lagi melibatkan negeri negeri yang ada di dalam Malaysia.Di dalam sesi lawatan tersebut,KEJORA juga berasa berbangga apabila mendapati ada usahawan bimbingan mereka telahpun mengambil peluang untuk berniaga,mengembangkan sayap perniagaan dan mempromosi produk mereka di GEMBOX,Nilai Negeri Sembilan.
Rombongan dari KEJORA juga turut diberikan taklimat berkaitan dengan pengoperasian GEMBOX yang diketuai oleh En Kevin Tan (Timbalan Pengurus Besar Gembox) bersama En Edwin Liet (Senior Operation Manager). Manakala pihak KEJORA telah diketui oleh En Daud Bin Abd Rahman (Timbalan Pengurus Besar, Pembangunan) serta pegawai daripada pengurusan pembangunan iaitu Unit Ekonomi dan Usahawan,Unit Pengurusan Fasiliti,Bahagian Pelancongan,Bahagian Pembangunan Sosial dan Pemajuan Desa,Bahagian Pertanian dan Industri Asas Tani serta turut bersama sama wakil daripada Persatuan Peniaga dan Usahawan KEJORA (PuPUK) iaitu En Ahmad Salleh Bin Kamar dan En Mohd Harizal Bin Khalid. Diharapkan platform yang berpotensi tinggi ini dapat memberi manfaat kepada para usahawan luar bandar dalam wilayah KEJORA khususnya di dalam meningkatkan jaringan perniagaan serta mempromosi produk di luar wilayah.
Syabas dan Tahniah.
KEJORA BERKUALITI,RAKYAT MENIKMATI