LAWATAN KERJA YB DATUK HAJAH RUBIAH BINTI HAJI WANG, TIMBALAN MENTERI KEMAJUAN DESA & WILAYAH (KKDW) KE KEJORA

Pada 16 hingga 17 Januari 2023, YB Datuk Hajah Rubiah binti Haji Wang, Timbalan Menteri Kemajuan Desa & Wilayah (KKDW) telah mengadakan lawatan kerja ke KEJORA.
Sesi lawatan kerja ini dimulakan dengan taklimat pembangunan KEJORA oleh Pengurus Besar KEJORA, Dato’ Hj. Mohd Rusdi bin Mohd Darus kepada semua deligasi. Taklimat ini merangkumi keseluruhan pencapaian KEJORA, fungsi, visi, misi serta hala tuju KEJORA.
Seterusnya, YB Datuk Hajah Rubiah bin Haji Wang telah beramah mesra dengan semua anggota KEJORA termasuk ketua-ketua agensi KKDW Negeri Johor di dalam majlis amanat & perhimpunan bulanan KEJORA. Di dalam ucapannya, YB Datuk Timbalan Menteri menyatakan keterujaannya untuk mengadakan lawatan ke KEJORA. Beliau menambah, KEJORA telah berjaya membangunkan Wilayah Johor Tenggara dengan segala kelengkapan dan infrastruktur termasuk pembangunan pelancongan, pertanian, ekonomi dan sahsiah penduduk.
Di dalam majlis ini juga, YB Datuk Timbalan Menteri telah menyampaikan sumbangan kepada 8 mahasiswa Program KEJORA Bakti Siswa, 5 penerima Skim Bantuan Modal Niaga KEJORA (SBMN) dan 5 penerima Program Skim Pembiayaan Ekonomi Pertanian KEJORA (SPEP).
Didalam lawatan kali pertama ini, kesemua deligasi telah dibawa melawat ke beberapa tempat seperti:-
1. Bayu Balau Beach Resort
2. Kampung Tersusun Nelayan Tanjung Balau
3. Chalet Bayu Balau
4. Tapak MTB & Xtreme Park Tanjung Balau
5. Promenade Tanjung Balau
6. Muzium Nelayan Tanjung Balau
7. Perumahan Tersusun Tuan Seh
8. Ladang Koperasi Wawasan Tuan Seh
9. Teratak Penawar
10. Taman Penawar Harmoni
11. Projek Pembangunan Smart Auto KEJORA
YB Datuk Timbalan Menteri telah diberikan taklimat disetiap lokasi lawatan. Tujuan lawatan ini adalah bagi mendapatkan gambaran sebenar pembangunan beberapa projek KEJORA terutama pembangunan Rumah Mampu Milik dan pembangunan lain.
Turut serta dalam lawatan kerja ini adalah Setiausaha Bahagian Penyelarasan & Pemantauan KKDW, Dato’Afandi bin Nordin, Pengarah PKN Johor, En. Khairudin bin Abdullah, Wakil SUB Bahagian Tanah & Wilayah KKDW, Pengurusan Kanan KEJORA serta deligasi KKDW yang lain.
Terima kasih Yang Berhormat Datuk Hajah Rubiah binti Haji Wang (Rubiah Wang) atas lawatan kerja ke KEJORA.
#PenerajuTerasKemakmuran