MAJLIS IBADAH QURBAN (MAQRAB) 2023

Bersempena dengan kedatangan Hari Raya Aidiladha pada tahun ini, KEJORA telah mengadakan Majlis Ibadah Qurban (MAQRAB) 2023 di Masjid As-Syifa Bandar Penawar, Kota Tinggi, Johor. Sebanyak 91 ekor kambing dan 26 ekor lembu telah ditumbangkan.
Program yang dijalankan secara kerjasama strategik antara KEJORA, AGROPRENEUR FARM SDN BHD, ALIYAH RIZQ HOLDING PTE LTD serta Masjid As-Syifa Bandar Penawar telah bermula selepas selesai solat sunat Aidiladha.
Majlis Ibadah Korban pada kali ini telah dihadiri oleh YBhg. Dato’ Hj. Mohd Rusdi bin Mohd Darus Pengurus Besar KEJORA. Selain itu juga, Pengurusan KEJORA, Pengurusan Masjid As-Syifa Bandar Penawar, Penggerak Kampung Wilayah KEJORA, RELA serta Warga KEJORA dan penduduk Bandar Penawar turut sama-sama membantu melapah serta membahagikan daging korban.
Dengan kehadiran lebih dari 1500 orang, majlis turut diserikan dengan kehadiran YB. Pn. Fauziah binti Misri, ADUN Penawar yang turut sama mengagihkan daging korban kepada golongan Asnaf di kawasan Penawar serta orang ramai.
Daripada Anas bin Malik RA, dia berkata;
Nabi SAW bersabda:
Barang siapa menyembelih (binatang korban) sebelum solat (Eid), maka ia menyembelih untuk dirinya sendiri, dan barang siapa menyembelih setelah solat (Eid), maka ibadah korbannya telah sempurna dan bertindak sesuai dengan sunnah kaum Muslimin.” (HR Bukhari No: 5120)