KURSUS ASAS PERBIDANAN LELAKI DAN WANITA (22-24 JUN 2023)

Melalui Unit Ekonomi dan Usahawan pada 22-24 Jun telah mengadakan Kursus Asas Urutan dan Perbidanan dengan dihadiri oleh 22 orang peserta. Bidang perbidanan merupakan satu cabang klauster perkhidmatan yang perlu diberikan pengiktirafan dan bukan hanya dijadikan sebagai profession sampingan, sebaiknya bidang ini boleh dikomersialkan sebagai kerjaya profesional.
Justeru itu, Unit Ekonomi dan Usahawan merasakan bidang perbidanan seharusnya lebih berdaya saing dengan memastikan peserta kursus yang dianjurkan ini akan diberikan pengikataran dan pensijilan dalam bidang asas urutan dan perbidanan supaya khidmat mereka dipercayai. Melalui syarikat Eidele Musleema Beauty Spa yang dilantik, pihak syarikat memainkan peranan dalam memberi pengetahuan asas urutan kepada peserta dan mengenali sistem tubuh mengikut ilmu sains. Ini kerana, mengenali dan menguasai sistem tubuh adalah penting kepada pengamal perkhidmatan perbidanan.
Kursus Asas Perbidanan Lelaki dan Wanita yang telah diadakan pada 22-24 Jun 2023 (Khamis-Sabtu) di Hotel Amansari, Bandar Penawar telah dirasmikan oleh En Mohd Fakharur Razziy Bin Hazran, Ketua Unit Ekonomi dan Usahawan. Turut serta Puan Nurimah Binti Nuredin, Pengasas Urutan & Perbidanan Kaedah 100 Tahun Lampau.
Seramai 22 peseta telah mengikuti kursus ini dengan diberikan modul perbidanan yang lengkap bagi menjadi bidan profesional dan diiktiraf. Tahniah dan syabas kepada semua peseta.