MINGGU BELIA KEJORA 2022 – HARI TERAKHIR

7 OGOS 2022 I AHAD I 6.00 PETANG
Suasana hari terakhir atau hari keempat Minggu Belia KEJORA 2022. Hari terakhir, bermula dengan Pertandingan Mewarna Pelajar Sekolah di Perpustakaan Awam Bandar Penawar. Seterusnya, Program Jejak Kerjaya diteruskan bagi membuka peluang kepada belia untuk menghadiri temuduga secara terus dengan 12 agensi yang menawar pekerjaan.
Pertandingan Futsal mengambil tempat pada hari keempat ini dengan 32 penyertaan manakala Pertandingan Buskers Sekolah menampilkan bakat pelajar sekolah bermain alat muzik.
Menariknya hari ini, adalah pameran autoshow kereta & motorsikal yang bertempat di ruang parkir tapak pasar tani Bandar Penawar. Dengan penyertaan lebih dari 300 kenderaan, pengunjung berpeluang melihat keindahan modifikasi kereta serta motorsikal.
Penampilan Ustaz Khailil Razak atau nama popularnya Ustaz Tido dan Shahrol Shiro sebagai Ikon Orang Muda Johor dalam penampilan Bicara Kopitiam Belia dengan dibantu oleh moderator iaitu En. Muhammad Fadzli bin Hassan, Presiden Majlis Belia Felda Malaysia telah menarik minat ramai pengunjung dan belia untuk mendengar perkongsian mereka berkaitan usahawan dan sebagainya.
Di akhirnya, kita bicara tentang belia bukan kerana nama mereka belia, tetapi kerana sifat mereka, pemuda yang bertenaga, tertayang pada mereka watak sebagai penyambung warisan, penerus peradaban, pemikul beban amanah negara.
Tugas kita untuk memenuhi perisian diri mereka dengan intipati, harapan kelak mereka akan layak menjadi pemuda seperti yang dipesankan oleh Pendeta Za’ba;-
Padalah itu aku khabari,
Ingatlah semua muda jauhari,
Kiranya kabul ALLAH memberi,
Dirimu jadi pemulih negeri.
Mengapa Kumbang menyeri bunga,
Kerana lemaknya madu di sana;
Dekad Ini Milik Siapa?
#Dekad Ini Dekad Anda
#Ini Masa Kita