PENYERTAAN LEMBAGA KEMAJUAN JOHOR TENGGARA (KEJORA) DI PROGRAM MALAYSIA FEST 2022 ANJURAN LEMBAGA PEMASARAN PERTANIAN PERSEKUTUAN (FAMA) DI HALL 6B, SINGAPORE EXPO, CHANGI, SINGAPURA

25 HINGGA 28 OGOS 2022
KEJORA telah julung kalinya menyertai Program Malaysia Fest 2022 anjuran Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) di Hall 6B, Singapore Expo, Changi, Singapura bermula 25 hingga 28 Ogos 2022 yang telah dirasmikan oleh YB Datuk Seri Haji Ahmad bin Hamzah, Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Makanan I.
Program Malaysia Fest 2022 adalah bertujuan mengetengahkan produk-produk halal daripada negara Malaysia, Singapura, Indonesia dan lain-lain. Fokus produk yang dibawa kali ini, adalah seperti produk pelancongan, perkhidmatan, buah-buahan, produk proses dan Industri Asas Tani (IAT), makanan, kesihatan/kecantikan, gaya hidup dan fesyen muslimah dengan jangkaan pengunjung yang hadir adalah seramai 90,000 orang.
Melalui Unit Ekonomi dan Usahawan pihak KEJORA telah menghantar dua (2) orang usahawan dibawah bimbingan KEJORA ke program tersebut iaitu daripada syarikat Anieps Enterprise dan Bestari Food Industri . Hasil daripada penyertaan tersebut usahawan bimbingan KEJORA telah mendapat pendedahan berkenaan produk Halal antarabangsa dan membina hubungan antara peniaga di dalam dan luar negara.
Pada 26 Ogos 2022 majlis menandatangani Memorandom Of Understanding (MOU) antara syarikat Anieps Enterprise bersama syarikat Rock On Trading dan diiringi oleh Ketua Unit Ekonomi dan Usahawan iaitu Encik Mohd Fakharur Razziy Bin Hazran perjanjian ini akan menyasarkan penjualan produk sebanyak RM 20 juta untuk jangka masa lima (5) tahun. Anggaran hasil jualan sepanjang empat (4) hari penglibatan dalam program tersebut adalah sebanyak RM 50,000.00
Pihak KEJORA merakamkan ribuan terima kasih kepada Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA) kerana telah memberi peluang kepada usahawan bimbingang KEJORA menyertai program Malaysia Fest 2022 pada kali ini.