“PROGRAM INSPIRASI USAHAWAN” – PROGRAM BINA INSAN (PBI), SKIM PEMBANGUNAN KESEJAHTERAAN RAKYAT (SPKR) WILAYAH KEJORA

“PROGRAM INSPIRASI USAHAWAN” – PROGRAM BINA INSAN (PBI), SKIM PEMBANGUNAN KESEJAHTERAAN RAKYAT (SPKR) WILAYAH KEJORA
KEJORA melalui Bahagian Pembangunan Sosial dan Pemajuan Desa telah menganjurkan “Program Inspirasi Usahawan” – Program Bina Insan (PBI), Skim Pembangunan Kesejahteraan Rakyat (SPKR) Wilayah KEJORA bertempat di Pulau Pinang.
Program ini telah disertai seramai 30 orang yang merupakan penerima bantuan Program Peningkatan Pendapatan (PPP), Skim Pembangunan Kesejahteraan Rakyat (SPKR) Wilayah KEJORA.
Melalui penganjuran program ini, peserta didedahkan dengan teknik dan ciri-ciri usahawan berjaya melalui sesi motivasi keusahawanan. Peserta juga turut berpeluang mengikuti lawatan ke Kompleks Jeruk Madu Pak Ali, Simpang Ampat Pulau Pinang bagi melihat sendiri kaedah pemprosesan jeruk serta perkongsian ilmu dan pengalaman oleh YBhg. Dato’ Haji Alias bin Haji Ali, Pengarah Urusan Pak Ali Food Industries Sdn. Bhd.
Seterusnya sesi lawatan dan perkongsian ilmu dalam industri pemprosesan makanan oleh usahawan-usahawan dibawah bimbingan PERDA yang diadakan di Kompleks PERDA (PERDA Food Park) serta lawatan ke Desamall@PERDA untuk diberikan pendedahan mengenai konsep perniagaan eDagang dan ekosistem jualan yang lengkap bagi usahawan luar bandar.
Semoga dengan penganjuran program ini dapat menyuntik semangat dan inspirasi kepada para peserta agar lebih bermotivasi untuk berusaha meningkatkan ilmu dan kemahiran dalam bidang yang diceburi sekaligus melahirkan usahawan yang berdaya saing dan mengikut arus kemajuan dalam bidang perniagaaan dan keusahawanan. Tahniah dan syabas diucapkan kepada para peserta.