KUNJUNGAN RAMAH MESRA KEMENTERIAN PEMBANGUNAN LUAR BANDAR (KPLB) KE PULAU TANJUNG SURAT

KEJORA telah menerima kunjungan Kembara Ramah Mesra Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) ke Pulau Tanjung Surat, Daerah Kota Tinggi, Johor. Program Kembara Ramah Mesra ini diadakan bersempena dengan beberapa siri pembangunan pelancongan yang telah dirancang di Pulau Tanjung Surat dan juga salah satu kaedah dalam mempromosikan Pulau Tanjung Surat.
Kembara Ramah Mesra KPLB ini telah diketuai oleh Dato’ Ramlan bin Harun, Ketua Setiausaha KPLB dengan diiringi oleh En. Muhamad Nur Aizat bin Noor Azam, Setiausaha Politik Yang Berhormat Menteri KPLB, Dato’ Che Zakaria bin Mohd Salleh Pengerusi KEJORA, Dato’ Hj. Mohd Rusdi bin Mohd Darus, Pengurus Besar KEJORA serta Pengurusan KEJORA.
Beberapa program telah diadakan antaranya, taklimat projek pembangunan Pulau Tanjung Surat, taklimat pembangunan jeti Kampung Linting dan Kampung Nyior, program menanam anak pokok bakau, demonstrasi pembuatan jong serta berbasikal di sebahagian laluan darat di Pulau Tanjung Surat.
Selain itu juga, program Kembara Ramah Mesra KPLB juga telah melawat Galeri Warisan Pulau Tanjung Surat yang mana, galeri ini dibangunkan secara usahasama antara KEJORA dan Universiti Teknologi Malaysia (UTM).
Rombongan juga telah disajikan dengan beberapa makanan tradisi Pulau Tanjung Surat antaranya, Nasik Lemak Daun Simpuh, Kuih Roti Berlauk, Kuih Jongkong, Kuih Bakar dan Sup Gamat.
Program Kembara Ramah Mesra ini juga dijalankan secara kolaborasi strategik diantara KEJORA, BOMBA, KASTAM, APM dan Belungkor Venture. Terima kasih kepada semua yang telah menjayakan program ini sama ada secara langsung atau tidak langsung.