PROGRAM OUTREACH PSIKOLOGI KEJORA TAHUN 2023

Program Outreach Psikologi KEJORA Tahun 2023 anjuran AKRAB KEJORA dengan kerjasama Cawangan Pengurusan Psikologi, Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) telah selesai dilaksanakan pada 10 Oktober 2023 (Selasa) bertempat di Dewan KEJORA, Bandar Penawar, Johor.
Majlis telah dirasmikan oleh Timbalan Pengurus Besar (Pengurusan) KEJORA, Pn. Marlina binti Amir. Di dalam ucapannya, beliau menekankan bahawa pelbagai faktor yang menyumbang kepada penyakit mental, kemurungan, stres atau anxiety adalah kerana beberapa faktor antaranya tekanan dari sudut kewangan, persekitaran, keluarga, desakan rakan sebaya, tekanan tempat kerja dan lain-lain lagi.
Beliau menambah, terdapat pelbagai cara penyembuhan (healing) untuk mengembalikan ketenangan dan ianya bergantung kepada diri dan kemahuan masing-masing.
Untuk makluman, Program Outreach Psikologi merupakan program turun padang Cawangan Pengurusan Psikologi, Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) kepada warga agensi di bawah kementerian KKDW yang bertujuan untuk mensejahterakan warga KKDW agar dapat menikmati kehidupan yang lebih baik dan selesa serta bebas daripada tekanan diri dan kehidupan.
Satu sesi forum bertajuk Anxiety; kenali, fahami dan atasinya telah diadakan dengan penampilan panel iaitu Pn. Hjh. Edayu binti Mohd Yusof, Pegawai Psikologi/Kaunselor Berdaftar, Kolej Komuniti Bandar Penawar dan Puan Azrena Sahadon, Bahagian Psikologi, Hospital Daerah Kota Tinggi.
Pada hari, turut diadakan adalah pemeriksaan kesihatan oleh Lambaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) Negeri Johor, Prudential BSN Takaful, Produk Kesihatan Mama Care, serta rawatan akuapuntur dari Pusat Terapi Fitrah Johor.
Turut hadir pada hari ini ialah, Pegawai Psikologi KKDW Norazizah Azizan, Pengerusi AKRAB KEJORA En. Mohd Hanafi bin Jantan, Pengurus Teknologi Maklumat Tn Hj Matriffin bin Md Amin, Pengurusan Kanan KEJORA serta anggota KEJORA.
“When dealing with people, remember you are not dealing with creatures of logic, but creatures of emotion”. – Dale Carnegie