PROGRAM PEMERKASAAN INSTITUSI PENTADBIRAN PERINGKAT KAMPUNG (IPPK) WILAYAH KEJORA

Program Pemerkasaan Institusi Pentadbiran Peringkat Kampung (IPPK) Wilayah KEJORA telah diadakan bermula 15 hingga 17 Mac 2023 di Amansari Hotel, Nusajaya Johor. Sesi ini melibatkan penglibatan 70 Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) Wilayah KEJORA yang telah dihadiri oleh Pengerusi dan Setiausaha JPKK dan 35 orang Penggerak Kampung Tradisi Wilayah KEJORA bagi memperkasakan JPKK dan Penggerak bagi tujuan pembangunan kampung.
Majlis Perasmian Penutupan telah disempurnakan oleh Timbalan Pengurus Besar (Pembangunan), Encik Daud Bin Abd Rahman. Turut hadir adalah Puan Rebecca Nur Iman Lee, Ketua Penolong Setiausaha, Bahagian Perancangan Strategik Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah serta Wakil Pegawai Daerah Kluang dan Kota Tinggi iaitu Encik Mohd Faiz Bin Mohd Salleh dan Encik Mohd Farhan Bin Kasmunee.
Majlis dimeriahkan dengan simbolik penyerahan Geran Pengurusan dan Pentadbiran Tahun 2023 – Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) sebanyak RM5,000.00 kepada setiap kampung yang keseluruhannya berjumlah RM155,000.00.
Di dalam majlis ini juga telah menyaksikan penghargaan diberikan bagi menghargai sumbangan JPKK melalui Anugerah Pemimpin Harapan Tahun 2022. Anugerah telah diberikan kepada Encik Mohd Sabirin bin Saban dari JPKK Kg. Paya, Kluang (Kategori Pengerusi JPKK), Encik Che Wan Ahmad Lokman Bin Che Wan Ibrahim dari JPKK Kg. Tanjung Sedili, Kota Tinggi (Kategori Setiausaha JPKK) dan Encik Mohd Yusof Bin Ibrahim, Penolong Pegawai Pertanian, KEJORA merangkap Penggerak Kg. Contoh Kluang (Kategori Penggerak Kampung).
Program selama 3 hari ini telah dibimbing oleh Coach Firdaus Arshad daripada Insaff Management Consultancy yang banyak berkongsi berkenaan kepimpinan dan kerjasama dalam sesuatu pengurusan.
Besar harapan KEJORA program ini dapat mengubah perspektif pembangunan kampung dan menguruskan risiko oleh JPKK Wilayah KEJORA.