PROGRAM SEMPENA KEMERDEKAAN KE-66 @KEJORA TAHUN 2023

31 Ogos – Pada hari ini telah berlangsung Program Sempena Kemerdekaan Ke-66 @KEJORA 2023 di Pantai Tanjung Balau, Bandar Penawar, Johor.
Perasmian penutup telah dirasmikan oleh YBhg. Dato’ Hj Mohd Rusdi bin Mohd Darus, Pengurus Besar KEJORA. Didalam ucapannya, beliau menyatakan bahawa program yang dijalankan pada hari ini diadakan secara kolaborasi bersama agensi-agensi pelancongan di Bandar Penawar, Desaru serta Tanjung Balau. Prorgam yang dijalankan pada hari merangkumi 2 segmen utama itu Program Rampai Sari serta Treasure Hunt. Beliau juga mengucapkan tahniah kepada semua yang terlibat di dalam program ini walaupun faham akan kekangan masa dan juga tugas yang lain.
Sebagai makluman, program Rampai Sari @Muzium Nelayan Tanjung Balau, telah mempertandingkan sebanyak 5 acara dengan 1 kelas Tarian Zapin. Acara yang dianjurkan melibatkan golongan remaja dan belia dalam perlbagai aktiviti sebagaimana berikut:-
i. Pertandingan Chapteh
ii. Pertandingan Sepak Raga
iii. Pertandingan Boling Kelapa
iv. Pertandingan Congkak
v. Pertandingan Batu Seremban
Manakala bagi kelas Tarian Zapin, Bahagian Pelancongan telah kerjasama daripada Yayasan Warisan Johor sebagai tenaga pengajar.
Seterusnya bagi Program KEJORA Treasure Hunt @ Merdeka 2023, acara ini dijalankan dengan kerjasama Puspanita Cawangan Kecil KEJORA (PCKK), KEJORA Hospitality & Services Sdn Bhd (KHSSB), Junglewalla, Desaru Fruit Farm (DFF), Majlis Perbandaran Pengerang dan juga Usahawan-usahan KEJORA yang berkenaan.
Pergerakan acara Treasure Hunt melibatkan 8 lokasi checkpoint seperti Kompleks Pelancongan Tanjung Balau, Muzium Nelayan Tanjung Balau, Kampung Nelayan, Tg Balau, Junglewalla Desaru Coast, Desaru Fruit Farm, Teratak Penawar, Tasik Penawar dan Ibu Pejabat KEJORA.
Turut hadir adalah YBrs. En Daud bin Abd. Rahman, Timbalan Pengurus Besar (Pembangunan) KEJORA, En. Mohd Nazri bin Kasmen, Penghulu Tertinggi, Pejabat Daerah Kota Tinggi, wakil-wakil agensi Daerah Kota Tinggi, Pengurusan Kanan KEJORA dan ramai lagi.
Semoga dengan kemerdekaan ini, kita semua bersatu dalam memastikan kesepakatan serta perpaduan antara kaum terus dipelihara.
Salam Merdeka dari seluruh Warga KEJORA.
#PenerajuTerasKemakmuran