SESI LIBAT URUS JAWATANKUASA PEMBANGUNAN DAN KESELAMATAN KAMPUNG (JPKK) WILAYAH KEJORA 2023

Pihak Lembaga Kemajuan Johor Tenggara KEJORA melalui Bahagian Pembangunan Sosial dan Pemajuan Desa (PSPD) telah melaksanakan Sesi Libat Urus JPKK Wilayah KEJORA pada 10 hingga 12 November 2023 (Khamis – Ahad) bertempat di Hotel Grand Continental, Kula Teregganu. Sesi Libat Urus JPKK Wilayah KEJORA ini bertujuan untuk memperkasakan dan mengaktifkan peranan Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) wilayah KEJORA dalam semua aspek pentadbiran dan pengurusan organisasi.
Sesi Libat Urus berlangsung selama tiga hari dua malam ini telah disertai oleh 25 orang pengerusi atau wakil JPKK Wilayah KEJORA. Program ini memerlukan setiap kampung untuk membuat pebentangan berkenaan isu dan masalah utama serta aspirasi kampung seliaan masing-masing.
Sesi Libat Urus ini jugak melibatkan sesi taklimat bersama pengurus dan pegawai bahagian KEJORA iaitu Bahagian Pembangunan Sosial dan Pemajuan Desa, bersama JPKK bagi menerangkan peranan KEJORA dan aktiviti-aktiviti serta program yang akan dijalankan. Selain itu juga, berkongsi pandangan dan pertanyaan terus bagi memperkasakan peranan JPKK dalam pembangunan wilayah KEJORA sebagaimana teras Dasar Pembangunan Luar Bandar.
Berlangsung juga sesi pembentangan Rolling Plan Keempat bagi Tahun 2024 KEJORA dan Kajian Hala Tuju Kampung Wilayah KEJORA yang dibentangkan oleh pengurus Bahangian Perancangan Strategik, En. Hanafi Bin Jantan serta pembentangan dari, Pengerusi Majlis Belia Daerah Kota Tinggi, Encik Mohamad Khairul Nizam Bin Abd Rahman, berkongsi pandangan dan idea berkenaan peranan Majlis belia daerah Kota tinggi serta isu dan inspirasi belia.
Majlis perasmian penutup telah disempurnakan oleh Timbalan Pengurus Besar (Pembangunan) menjalankan tugas Pengurus Besar KEJORA, En. Daud bin Abd. Rahman. Di dalam ucapannya, beliau mengingatkan peranan besar KEJORA terhadap pembangunan dan kemajuan Kampung terutamanya dari aspek sosial dan salsiah masyarkat. Turut berlangsung semasa sesi perasmian dan pernutup, adalah sesi penyampaian Anugerah Kampungku Semarak Merdeka yang berlangsung sepanjang bulan ogos yang lalu.
Semoga sesi Libat Urus ini dapat memeberi manfaat kepada para peserta sekaligus dapat merapatkan lagi jalinan hubungan silaturahim antara Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) dan pengurusan KEJORA serta memperkasakan dan mengaktifkan lagi peranan Jawatankuasa Pembangunan dan Keselamatan Kampung (JPKK) wilayah KEJORA dalam semua aspek pentadbiran dan pengurusan organisasi.