KURSUS USAHAWAN MUDA DIGITAL WILAYAH KEJORA-ERA PERNIAGAAN ATAS TALIAN @ TIKTOK TAHUN 2023

KEJORA melalui Bahagian Pembangunan Sosial dan Pemajuan Desa (PSPD) telah melaksanakan Kursus Usahawan Muda Digital Wilayah KEJORA – Era Perniagaan Atas Talian @ TikTok Tahun 2023 pada 11 November 2023 (Sabtu) bertempat di Hotel Amasari, Desaru.
Kursus Usahawan Muda Digital Wilayah KEJORA – Era Perniagaan Atas Talian @ TikTok yang dilaksanakan pada kali ini yang merupakan julung kalinya diadakan melibatkan belia-belia dalam wilayah KEJORA seramai 50 orang.
KEJORA telah mengambil inisiatif bagi membantu khususnya belia-belia di dalam wilayah KEJORA bagi meningkatkan ekonomi dan pendapatan isi rumah melalui platform TikTok melalui strategi dan kepentingan “live streaming”, cara membuka akaun Tiktok Shop / TikTok Seller Centre, teknik-teknik bekerjasama dengan influencer, teknik menghasilkan pendapatan melalui penghasilan video TikTok serta teknik shopping menggunakan e-wallet TikTok.
Selain itu, para peserta juga dibekalkan dengan pakej sistem automasi bisnes melalui sistem ‘e-serve’ bagi pemudahcara pelanggan membeli dihujung jari, telcoprenuer daripada TuneTalk, serta sistem ‘Buy Now Pay Later’ bagi menjana pendapatan peserta.
Semoga program yang dilaksanakan dapat menyuntik semangat berdikari serta menyedarkan peserta kepada peluang-peluang perniagaan serta strategi – strategi yang berkesan dalam meningkatkan lagi hasil jualan dan keuntungan sekaligus menganjak paradigma komuniti luar bandar khususnya dalam Wilayah KEJORA agar mampu berdikari pada masa hadapan.