KARNIVAL 3M WILAYAH KEJORA TAHUN 2023

KEJORA melalui Bahagian Pembangunan Sosial dan Pemajuan Desa (PSPD) dengan kerjasama Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kluang, Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kota Tinggi serta Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Kulai telah mengadakan Karnival 3M Wilayah KEJORA Tahun 2023 pada 27 November 2023 yang lalu bertempat di Kompleks Rakan Muda Sukan Air & Udara, Desaru, Kota Tinggi, Johor.
Majlis perasmian penutup telah disempurnakan oleh Penolong Pengurus PSPD, En. Sharul Shafique bin Hamidon. Di dalam ucapannya, beliau menyatakan bahawa KEJORA bersama Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) telah mengatur khas program ini bagi memberi galakan dan motivasi kepada murid-murid utk menguasai 3M (membaca, menulis dan mengira) agar berani tampil ke hadapan untuk memperlihatkan kemampuan dan keupayaan mereka mengenai penguasaan kemahiran tersebut.
Selain itu, melalui program ini juga dijangka dapat meningkatkan keyakinan diri murid dan memberi peluang untuk merasai suasana pembelajaran luar bilik darjah yang bertujuan menyokong dan mengukuh kurikulum sekolah serta mewujudkan pembelajaran yang progresif.
Seramai 197 orang murid pemulihan khas bersama 54 guru pemulihan khas daripada Sekolah Rendah di dalam Wilayah KEJORA, 7 Pegawai Pemulihan Khas daripada PPD Kluang, PPD Kota Tinggi dan PPD Kulai serta 20 sukarelawan daripada Kolej Professional Mara (KPM) Bandar Penawar telah terlibat dalam menjayakan karnival ini.
Turut hadir di majlis penutup ialah Timbalan PPDKT Sektor Pembelajaran, Encik Noor Azam bin Yusof.
Semoga sumbangan dari KEJORA ini, memberikan impak yang positif kepada semua peserta dalam usaha KEJORA memastikan kemenjadian pelajar luar bandar terus terbela dan tidak jauh ketinggalan.