KEJOHANAN KEJORA MTB JAMBOREE @ TANJUNG BALAU 2023

Pada 28 Oktober 2023 telah berlangsung Kejohanan KEJORA MTB Jamboree @ Tanjung Balau 2023 di Pantai Tanjung Balau, Kota Tinggi, Johor.
Dengan penyertaan hampir 400 peserta, kejohanan kali ini dipecahkan kepada 5 kategori dengan penyertaan dari Semenanjung Malaysia termasuk dari Singapura.
Manakala perasmian penutup telah disempurnakan oleh ADUN Penawar, YB Puan Fauziah binti Misri. Di dalam ucapannya, beliau percaya, KEJORA mampu untuk membangunkan dan mempromosikan sukan luar bandar sebagai salah satu platform pembangunan bukan sahaja di peringkat akar umbi malah ke peringkat yang lebih tinggi.
Kesemua peserta pada hari ini telah menghabiskan laluan sepanjang lebihkurang 35km bermula dengan laluan kebun getah, kebun kelapa sawit, jalanraya, pantai terbuka sebelum mengakhiri laluan di laluan XCO Tanjung Balau.
Turut hadir dalam majlis ini ialah Timbalan Pengurus Besar (Pembangunan) menjalankan tugas Pengurus Besar, En. Daud bin Abd. Rahman, Wakil YDP Majlis Perbandaran Pengerang, Tn. Hj. Ahmad Fakaruddin bin Ahmad, Timbalan Pengurus Besar (Operasi) KETENGAH, Wakil Lembaga Getah Malaysia (Bandar Penawar), Wakil Desaru Coast, Pengurusan Kanan KEJORA serta wakil-wakil jabatan dalam Daerah Kota Tinggi.
KEJORA mengucapkan terima kasih kepada agensi KKDW iaitu KETENGAH yang turut sama menjayakan kejohanan ini. Selain itu juga, sekalung penghargaan terima kasih diucapkan kepada Lembaga Getah Malaysia (LGM), Polis Di-Raja Malaysia (PDRM), RELA, Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia (PBSM), Majlis Perbandaran Pengerang (MPP), Desaru Coast, SAJ dan semua yang terlibat dalam penganjuran kejohanan KEJORA MTB Jamboree @ Tanjung Balau 2023.
Peribahasa melayu mengatakan; Adat periuk berkerak, adat lesung berdedak. Maknanya, tiap-tiap usaha memerlukan ketabahan dan kerajinan.
Don’t be afraid to fail, but, be afraid not to try.